Svaštara

Ljekar pozvao ljude da prestanu ujutro pospremati krevet

DR. SERMED Mezher, liječnik opće prakse iz Londona, koji se može pohvaliti s više od 200.000 TikTok pratitelja, pozvao ih je da zbog vrlo konkretnog razloga ujutro odmah nakon ustajanja ne pospremaju krevet. Vrlo brzo je prikupio više od 2.6 miliona pregleda.

Kreveti u hotelu - BBC.co.uk

Snimku je započeo pokazujući svoj nepospremljeni krevet uz savjet: “Ujutro ostavite krevet u ovakvom stanju, zdravlje će vam biti zahvalno.”

Pojasnio je da u krevetu nikada niste sami jer u njemu žive milijuni grinja koje se “preko noći hrane našim tkivom”. Zapravo, grinje su paraziti koji žive u ljudskom okruženju, na posteljini, tepisima i u prašini. Jedu perut i ostale stanice kože, kao i razne druge organske materije, piše Independent.

“Otprije se zna da grinje uspijevaju u vlažnosti, a ako krevet pospremite odmah ujutro nakon ustajanja, to im samo pomaže da prežive i razmnože se”, pojasnio je dr. Mehzer.

Dodao je da bi to moglo predstavljati problem za ljude koji su alergični, ali toga nisu svjesni.

“Grinje mogu prouzročiti nazalnu kongestiju ili neočekivan osip”, nastavio je liječnik, prije nego što je ponudio savjet kako se toga riješiti.

Savjetovao je sljedeće: “Ostavite krevet nepospremljen 30 minuta do sat vremena nakon što ustanete jer ćete tako omogućiti da se vlaga osuši i da se broj grinja smanji. Zaštitne plahte za madrace i mijenjanje posteljine svake sedmice bit će od velike pomoći u borbi protiv grinja.”

“Čak ni grinje ne žele spavati sa mnom”, našalio se jedan pratitelj, a drugi je dodao: “Dobro je što sam lijen.” Treći je napisao kako je “znao da postoji dobar razlog zbog kojeg jednostavno ne želi pospremiti krevet nakon ustajanja”, prenosi Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh