Svaštara

Spavat ćemo sat duže: Evo kada se pomiču kazaljke na satu

U nedjelju, 27. oktobra, vraćamo se na zimsko računanje vremena! U tri sata ujutro pomaknut ćemo kazaljke unatrag za jedan sat, na dva. Mnogima će to donijeti radost jer će dobiti dodatni sat za spavanje ili duže uživanje u prvoj jutarnjoj kafi.

Pomjeranje kazaljki sata - Nezavisne.com

Ova praksa pomicanja kazaljki uvela se kako bi se uštedjela električna energija u industriji. Ljeti, kada sunce ranije izlazi, ljudi su ustajali sat ranije i počinjali raditi koristeći prirodno svjetlo. S dolaskom zime, izlazak sunca se odgađa, pa se i naši jutarnji rituali prilagođavaju.

No, iako je pomicanje vremena trebalo postati prošlost, ova praksa i dalje traje. Europski parlament je prije više od pet godina izglasao ukidanje sezonskog pomicanja sata, a ideju je podržalo nevjerojatnih 84% sudionika ankete. Međutim, anketi je pristupilo samo 4,6 miliona ljudi, što čini oko 1% europske populacije, a dvije trećine sudionika dolazile su iz Njemačke.

Svaka članica EU trebala je odlučiti hoće li zadržati ljetno računanje vremena ili se vratiti na standardno, no odluke nikada nisu donesene zbog straha od različitih vremenskih zona diljem Europe.

Hoće li pomicanje sata postati stvar prošlosti ili ćemo i dalje živjeti u ovoj vremenskoj igri? Kako ti gledaš na sve to?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh