Nedavna TikTok objava korisnice Stelle pokrenula je raspravu o korištenju tople vode u avionima. Ona je podijelila svoj “vrhunski trik za hranu u avionu” – da ponese instant ramen ili rezance i traži vruću vodu od osoblja. Mnogi korisnici su se usprotivili ovoj ideji, savjetujući da se izbjegava voda iz aviona.
Arthur Gautier, stručnjak iz Nio Teas, potvrdio je te strahove, naglašavajući da voda koja se koristi za čaj i kafu dolazi iz velikih rezervoara koji ne primaju istu pažnju kao česme kod kuće. “Nije uvijek tako čista kao što mislite, posebno na dugim letovima,” dodao je.
Arthur je istakao da se pored čistaće brige, blizina aparata za kafu toaletima dodatno povećava higijenska briga. “Ti aparati se ne čiste često između letova, osim ako se ne pokvare,” upozorio je, prenosi Radiosarajevo.
Kako bi izbjegli potencijalne probleme, Arthur savjetuje putnicima da se odluče za zatvorene napitke. Ako zaista želite čaj, preporučuje da zatražite flaširanu vodu i šolju vruće vode posebno. “Možete namočiti čajnu vrećicu u flaširanu vodu, a zatim je zagrijati koristeći vruću vodu.”
Naglašava da će i uz vruću vodu okus biti slabiji zbog pritiska u kabini i visine, pa je preporučio da birate čajeve koji se dobro pripremaju s toplom vodom, poput zelenog, bijelog ili biljnog čaja. “Na taj način možete uživati u svom napitku bez brige o neprijatnim iznenađenjima,” zaključio je.