Svaštara

Prekuhavanje jaja može povećati rizik od srčanih tegoba i karcinoma

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), jaja više nisu glavni krivac za visoki holesterol u krvi

Iako sadrže značajnu količinu prehrambenog holesterola – 186 miligrama u jednom velikom jajetu – dokazano je da ovaj holesterol ne mora nužno povisiti rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, način pripreme jaja može igrati važnu ulogu u vašem zdravlju, tvrdi nutricionistica Angel Luk. “Kad se holesterol pregrije, nastaju spojevi poznati kao oksisteroli,” izjavila je za Health Digest. “Neka istraživanja pokazuju da oksisteroli imaju negativne učinke na zdravlje, uključujući povećanje rizika od srčanih bolesti i raka.”

Oksisteroli se formiraju tokom pripreme i skladištenja hrane bogate holesterolom, navodi se u članku iz 2022. objavljenom u International Journal of Molecular Sciences. Vaša jetra također može proizvesti oksisterole iz prehrambenog holesterola, što je povezano s razinama holesterola u krvi. Visok holesterol i dijabetes tipa 2 mogu uzrokovati oksidaciju holesterola u tijelu, što dodatno doprinosi stvaranju oksisterola. Oni ubrzavaju aterosklerozu (stvrdnjavanje arterija) i povećavaju oksidativni stres, što može voditi do raka.

Iako visoke temperature pripreme jaja povećavaju rizik od oksidacije holesterola, jaja treba termički obraditi kako bi se uništile bakterije i patogeni. Vrsta ulja koju koristite u pripremi također može povećati oksidaciju, čak i kod biljnih ulja poput maslinovog, suncokretovog i sojinog.

Nutricionistica Luk preporučuje pripremu jaja na zdrav način. “Preporučujem pravljenje omleta s povrćem i minimalno stabilnog ulja, izbjegavajući prekuhavanje jaja,” izjavila je. Na taj način proteini iz jaja se lakše probavljaju, dok povrće doprinosi vlaknima i antioksidantima. Ulje avokada je zdrav izbor jer je stabilno na višim temperaturama.

Ako želite izbjeći oksisterole, trebali biste izbjegavati prženu hranu i prerađeno meso. Prženje na visokim temperaturama i procesi poput sušenja i dimljenja, kao kod slanine i kobasica, doprinose stvaranju oksisterola. Holesterol se također može oksidirati u zrelim sirevima tokom dugotrajnog skladištenja, prenosi Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh