Međutim, Agencija za standarde hrane, agencija odgovorna za sigurnost i higijenu hrane, naglašava da su trovanja kao posljedica visokih razina glikoalkaloida vrlo rijetka i savjetuje kako sigurno postupati s krompirom koji je zelen ili koji je proklijao.
Dr. Choudhury je podijelio priču žene koja je završila na hitnoj nakon što je pojela pire krompir. Liječnici su njene simptome povezali s krompirom zelene nijanse, što znači da sadrži solanin – glikoalkaloid.
Prevelike količine solanina mogu uzrokovati simptome kao što su glavobolja, povraćanje i proljev, prenosi express.co.uk. Prirodni toksin također može biti prisutan u klicama koje su izložene svijetlom i vlažnom okruženju, prenosi N1.
Dr. Choudhury savjetuje da se krompir drži u mraku. Iako neki navode da je dovoljno samo odrezati zeleni dio krumpira, on savjetuje da je bolje uzeti novi krumpir koji nema klice i zelene nijanse.
Agencija za standarde hrane upozorava da se visoke razine glikoalkaloida mogu pronaći u zelenim, oštećenim i proklijalim dijelovima krompira.
“Visoke razine glikoalkaloida mogu poremetiti probavni sustav i uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i proljeva”, navodi agencija.
No, agencija također naglašava da je “trovanje glikoalkaloidima iznimno rijetko iako se krompir u mnogim zemljama jede u vrlo velikim količinama”. Ako krumpir ima klice, zelene ili trule dijelove, agencija savjetuje da uklonite te dijelove prije konzumacije.
Štoviše, kako bi se izbjegla proizvodnja visokih razina glikoalkaloida u krumpirima, agencija savjetuje da krumpir “čuvate na hladnom, tamnom i suhom mjestu”.