Svaštara

Naučite jednom zauvijek: Evo na kojoj temperaturi se peru peškiri

Ako peškire perete na pravilan način možete da im „produžite život“

Preporučena temperatura za pranje peškira zavisi od njihove namjene i stepena zaprljanosti. Generalno, za svakodnevno pranje peškira za ruke ili tijela dovoljna je temperatura od 40-60°C za uklanjanje nečistoća i bakterija.

Za peškire koji su jako zaprljani ili su bili izloženi telu ili površinama sa bakterijama, preporučuje se pranje na temperaturama višim od 60°C kako bi se obezbijedila potpuna dezinfekcija, prenosi Novi.

Prilikom pranja peškira važno je koristiti adekvatan deterdžent koji će ukloniti prljavštinu, ulje i bakterije. Za dodatnu dezinfekciju možete dodati izbjeljivač ili dezinfekciona sredstva koja su specijalno formulisana za tkaninu koja se pere.

Uverite se da sredstva za izbjeljivanje nisu previše jaka i da ne oštete tkaninu peškira. Materijal peškira takođe može uticati na temperaturu pranja.

Peškiri od pamuka ili mikrovlakana obično se mogu prati na višim temperaturama, dok peškiri napravljeni od delikatnijih materijala kao što je svila zahtjevaju nježniji pristup i niže temperature pranja kako bi se izbjeglo oštećenje tkanine.

Pored pranja na odgovarajućoj temperaturi, važno je i da redovno mijenjate peškire kako biste spriječili nakupljanje bakterija i neprijatnih mirisa.

Takođe, nakon pranja, peškire treba dobro osušiti na vazduhu kako bi se spriječilo stvaranje buđi i gljivica.

Ako je moguće, izbjegavajte upotrebu omekšivača, koji može smanjiti upijanje peškira.

Praćenjem preporuka o temperaturi pranja, upotrebom kvalitetnih deterdženata i dezinfekcionih sredstava i pravilnom negom peškira nakon pranja, možete osigurati da su vaši peškiri čisti, mirisni i prijatni za korišćenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh