CIJELE DINJE
Frižider može prepoloviti količinu antioksidansa u dinjama. Istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede pokazalo je da dinje na sobnoj temperaturi razviju gotovo dvostruko više spojeva poput beta-karotena (koji doprinosi zdravoj koži i vidu) nego one koje se drže u frižideru. Hladan zrak usporava razvoj antioksidansa koji se događa nakon berbe. Narezane dinje ipak treba staviti u frižider kako bi se spriječio rast bakterija, prenosi Radiosarajevo.
KROMPIR
Na hladnoći škrob iz krompira pretvara se u šećer, što mu daje zrnastu teksturu i lagano slatkasti okus. Krumpir najbolje uspijeva na oko 7 stepeni Celzijusa dok većina frižidera radi na 1,5–3,5 stepeni Celzijusa). Čuvajte ga u papirnatoj vrećici na hladnom i tamnom mjestu. Sunčeva svjetlost uzrokuje nakupljanje klorofila, što može učiniti krumpir zelenim i gorkim
LUK
Luku je potrebna cirkulacija zraka da bi ostao svjež. Cijeli luk čuvajte u papirnatoj vrećici s rupama na tamnom i prozračnom mjestu. Ne držite ga blizu krompira. Luk ispušta vlagu i plinove koji ubrzavaju kvarenje krompira. Narezani luk ipak treba držati u frižideru.
Bijeli luk
Bijeli luk najbolje uspijeva na temperaturama između 15 i 18 stepeni Celzijusa. Čuvajte ga u prozračnoj posudi na suhom i hladnom mjestu.
MED
Med se ne smije držati u frižideru jer se na niskim temperaturama kristalizira i stvrdne. Sobna temperatura je idealna za čuvanje meda.
