Nekih stvari ne možemo da se odreknemo, ali zato treba da pazimo na to da ih održavamo čistim. Stručnjaci savetuju koliko često treba da peremo kuhinjske krpe, peškire…
Kuhinjski sunđeri
Kuhinjski sunđeri mogu brzo da postanu pravo “leglo” bakterija. Najčešće se na njima nastani Ešerihija koli koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Razlog tome jeste to što sunđerom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa, a trebali bismo da ih bacimo i zamenimo novim čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno na svake dve nedelje u proseku, poručuje stručnjak Emili MekKreri-Ruiz-Esparza iz Haus Metod. Da biste sunđerima produžili vreme upotrebe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će znatno teže da se razviju bakterije. Jednom nedeljno ih potopite u razređeno jabukovo sirće ili ih operite u mašini za sudove.
Kuhinjske krpe
Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bi trebali. Trebali bi da ih peremo u proseku tri do četiri puta nedeljno, poručuje Lejn Staf, direktorka u fabrici Klining Autoriti. Zbog ostataka hrane koje krpama kupimo sa površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite zbog toga da perete krpe na najmanje 90 stepeni. Zamenite ih novim ako se na njima pojave mrlje koje ne možete da uklonite.
Peškiri za kupanje
Jedan peškir ne bi trebalo da upotrebljavate više od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Filip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, ćelije mrtve kože i gljivice, pa ako peškir koristite češće od tri puta, postoji velika mogućnost da ćete bakterije da prenesete na svoju kožu, piše Mejlonlajn,pišu Recepti,odados