Ako ste se pitali zašto Italijani kapućino ili bilo koju drugu kafu koja sadrži mleko, pa makar i u najmanjoj količini konzumiraju isključivo u jutarnjim časovima tačnije do 11 časova, verovatno ste pomislili da je još samo jedan u nizu hedonističkih rituala.
Da, vremenom je svakako postao još jedan od njihovih običaja, ali zapravo ovaj ima dobro uporište. Naime, konzumacija mleka, ponajviše toplog, pre ili posle obroka je nešto najgore za stomak budući da mleko nikako ne pomaže digestivnom traktu, odnosno otežava varenje.
Uzmimo u obzir da je danas sve više ljudi alergično na laktozu pošto se s godinama smanjuje količina enzima laktoze koja razlaže šećer, pa dolazi do otežanog varenja. Takođe, mlečni proizvodi i te kako utiču na telesnu težinu što zbog masti, što zbog usporavanja metabolizma.
Stoga ne možemo reći da Italijani nisu u pravu. Osim toga, Italijani kapućino piju u jutarnjim časovima i zato što smatraju da im je doza mleka koju kafa sadrži ujedno i mali obrok, pa tako nije ni neobično da ih vidite kako ujutru žure na posao sa kafom u ruci,prenosi
Naravno, ako odete u Italiju i tražite u podne kapućino niko neće odbiti da vam ga posluži, ali baš neće razumeti vašu potrebu da tako kasno pijete kafu s mlekom. U mnogim zemljama ljudi piju kafu i naveče što je njima neshvatljivo.