Saznajte kako očistiti i ispolirati sudoper od nehrđajućeg čelika, i to s onim što svako ima u svom domaćinstvu.
Trebat će vam:
– krpa
– mekana spužva
– bočica s raspršivačem
– soda bikarbona
– limun ili limeta
– maslinovo ulje
– sirće
Čišćenje kuhinjskog sudopera često spada u kategoriju zaboravljenih poslova, ali čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika je zapravo lakše nego većina misli. Evo kako možete svom starom sudoperu dati potpuno novi sjaj:
Ispraznite i isperite sudoper
Prvo, u potpunosti ispraznite sudoper (uključujući gumene prostirke ili metalne rešetke sudopera). Zatim sudoper temeljito isperite vrućom vodom.
Pospite ga sodom bikarbonom
Vlažni sudoper pospite sodom bikarbonom tako da pokrijte cijelu površinu tankim slojem sode. Nemojte zaboraviti pokriti i stranice sudopera.
Istrljajte sudoper
Vlažnom spužvom ili krpom za čišćenje “izribajte” sudoper sodom bikarbonom. Čistite u smjeru zrna od nehrđajućeg čelika, pri čemu pažljivo očistite područja koja su zaprljana mrljama ili prljava. Po potrebi možete dodati još malo vode. Voda i soda bikarbona će se tokom čišćenja pretvoriti u pastu. Soda bikarbona djeluje kao abrazivno sredstvo za čišćenje, ali je dovoljno nježna da ne ogrebe površinu od nehrđajućeg čelika.
Ponovno ribajte koristeći limun
Prerežite limun na pola i ribajte sudoper polovicama, dok se pasta od sode bikarbone još nalazi u sudoperu. Visok nivo kiselina u limunovom soku (i soku limete!) može vam pomoći u borbi protiv bakterija i osvježiti sudoper lijepim mirisom citrusa.
Isperite
Isperite pastu sode bikarbone i limunov sok vodom. Polovice limuna stavite u smeće kako biste ga osvježili.
Sirćetom uklonite vodene mrlje
Bočicom s raspršivačem poprskajte cijeli sudoper octom. Zatim istrljajte sudoper čistom krpom. Sirće djeluje kao prirodno dezinfekcijsko sredstvo i sredstvo za uklanjanje mrlja od vode.
Osušite i vratite sjaj maslinovim uljem
Na kraju osušite sudoper suhom krpom i uklonite preostalu vodu ili sirće. Zatim, da biste stvarno pojačali sjaj, koristite maslinovo ulje. Izlijte malu količinu na suhu krpu i utrljajte je u sudoper, “brišući” u smjeru zrna. Na kraju obrišite višak ulja, piše Faktor