Svaštara

Da li smijemo jesti krompir koji je proklijao?

Najbolje je držati krompir u tamnoj i hladnijoj prostoriji

Krompir je namirnica koja se u zimskom periodu obilato koristi, ali o nekim stvarima morate povesti računa ako duže stoji u toplijem prostoru i proklija. Naime, kažu najbolje je držati krompir u tamnoj i hladnijoj prostoriji, međutim u stanovima baš ljudi nemaju nekakvog izbora, pa ovo povrće drže ili u špajzu ili na balkonu.

Kada se desi da je krompir proklijao uklonimo klice i normalno ga pripremimo za jelo. Međuti, na nešto treba obratiti pažnju. Treba vidjeti da li je puno klica, je li se krompir smežurao. U tom slučaju ga morate baciti jer je štetan za organizam. Takav krompir je pun solanina, blago toksične tvari koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

Ukoliko je krompir i dalje tvrd, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, možete ga spremiti za jelo, ali naravno prethodno uklonite klice,piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh