Da bi se izbjeglo gomilanje kilograma kod onih koji ostave cigarete, nutricionisti su osmislili plan za jednonedjeljnu dijetalnu ishranu. Da biste se lakše izborili i istrajali u odvikavanju od duvana, pijte dosta vode, prirodnih sokova, jedite namirnice bogate vitaminom B, kao što su integralni hljeb i pirinač. Potrebu za pušenjem potrebno je ublažiti unosom biljnih vlakana, tečnosti i čajeva. Za doručak je svakog dana idealan sendvič od integralnog hljeba i tunjevine, ili sendvič sa puterom, marmeladom i šolja jogurta.
Povećanim unosom hrane, bivši pušači pokušavaju da olakšaju “krize” koje nastaju nakon prestanka “dotoka” nikotina. Umesto cigareta, da bi “uposlili ruke”, uzimaju razne grickalice i bilo koju hranu bez ikakve potrebe. Prva pomoć u ovakvim situacijima su jabuka ili kašika meda od lavande ili ruzmarina, koji će zasititi i umiriti.
Prvi dan
Ručak: čorba od povrća (pasulj, grašak, šargarepa, brokoli, bob), teleći biftek sa roštilja, paradajz, sezonsko voće
Večera: zelena salata sa kivijem, ananasom i tri kašike testenine, račići (gambori), pomorandža
Drugi dan
Ručak: zelena salata sa sirćetom i rukolom, tunjevina sa roštilja sa soja sosom, crni pirinač (tri kašike), kruška ili jabuka
Večera: supa od povrća, svinjski file sa pire krompirom (šest kašika), sezonsko voće
Treći dan
Ručak: testenina sa spanaćem, suvim grožđem i pinjolama, teleći hamburger sa salatom od kupusa, ananas
Večera: iseckano povrće, kajgana sa šampinjonima, tost (tri parčeta), kompot od jabuke
Četvrti dan
Ručak: čorba od kupusa, krompira i glavice luka, svinjska krmenadla sa pečenim tikvicama, voćni kup
Večera: paradajz sa lukom i sojinim klicama, grašak sa mesom (šest kašika), kompot od šljiva
Peti dan
Ručak: salata od pasulja sa mini-paradajzom, lignje u luku, jabuka
Večera: riblja čorba sa tri kašike kuvanog pirinča, tortilja od spanaća, mandarine, prenose “Novosti“.