Svaštara

Majka sa troje djece slučajno zalutala u prašumu, preživjeli su pakao

Prije nego što se ulije u Amazon, rijeka Putumajo kruvuda stotinama kilometara kroz beskrajnu džunglu, u kojoj skoro da nema ljudi.

Amazon - Blic.rs

Zbog toga je pravo čudo što su Marija Oliva Perez Arenas, i njeno troje djece spašeni. Prošle sedmice ih je našao ribar na obali rijeke, teško bolesne i na ivici umiranja od gladi. Više od mjesec dana porodica je lutala divljinom.

Marija Perez (40), njen suprug i troje djece od deset, 12 i 14 godina, žive u Puertu Legisamu, gradiću u kolumbijskoj Amazoniji. U decembru su svi zajedno krenuli u kišnu šumu, gdje je otac radio na nekoj zabačenoj farmi. Htjeli su zajedno da provedu Božić. Noću je majka sa djecom spavala u kolibi, a preko dana su posjećivali oca u polju.

Međutim, 19. decembra majka, dvije kćerke i sin krenuli su sa polja ka kolibi tek oko pet poslije podne. Kada se smračilo, zalutali su, piše “Blic“.

Jednu noć su proveli sklupčani ispod drveta u nadi da će se sutradan lakše snaći, ali ni tada nisu uspjeli da nađu put. Naoružani baterijskom lampom i šibicama, majka i njena djeca probijali su se kroz džunglu. Pili su sa izvora i iz bara, a jeli sjemenke i plodove.

Kako je vrijeme prolazilo, to su bili očajniji. Majka se razboljela, djeca su bila sve slabija, napadali su ih insekti. Svaki čas su se onesvješćivali. Zalutali su duboko u divljinu, jer su svaki put kada bi ugledali tragove divljih zvijeri mijenjali smjer kretanja.

– Mislila sam da ćemo umrijeti – kaže Marija Perez.

Bili su na obali neke rijeke, kad su začuli zvuk motora. Posljednjim atomima snage počeli su da dozivaju upomoć. Bio je to neki ribar, koji ih je čamcem odvezao u malo naselje, gdje su ih napojili i nahranili.

– Amigo, ovdje je neka porodica, kažu da su zalutali prije mjesec dana i veoma su mršavi – napisao je neko na Vocapu. Vijest se brzo proširila u naseljima duž rijeke, a našao se i neko da njihovu sliku postavi na Facebook. Tako je otac poslije 37 dana ponovo našao porodicu.

Nakon devet sati plovidbe duž rijeke Putumajo, kolumbijska mornarica najzad je otkrila malo naselje u divljini. Odmah na brodu porodici su ukazali ljekarsku pomoć. Sada se nalaze u bolnici i stanje im je stabilno.

Marija Perez je izjavila da je neizmjerno srećna i zahvalna što su spaseni i da više nikad neće kročiti u prašumu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh