Komercijalna sredstva su skupa, a tek taj toksični sastav i miris! Uglavnom, tek kada pećnica dospije u očajno stanje, započinjemo taj posao. Doduše, sada neke moderne pećnice čak imaju postupak samočišćenja pećnice – pirolizu, piše “Uspešnažena“.
Pored toga što je fizički zahtjevno, čišćenje pećnice ne volimo zbog kemikalija kojima smo izloženi.
Ako pećnica, nakon prljanja nije odmah izribana, stvara se ona odvratna tvrdokorna masnoća.
Kako očistiti pećnicu bez hemije?
Najučinkovitiji način čišćenja pećnice od masnoće, bez kupovanja skupih i otrovnih kemijskih sredstava je:
obična soda bikarbona, alkoholni ocat i limuntus (limunska kiselina)
Za početak uključite svoju pećnicu na 250 stupnjeva.
U vatrostalnu zdjelu ili drugu odgovarajuću posudu naspite 4-5 žlica sode bikarbone i zalijte s vodom, otprilike 1 litru.
Stavite to u pećnicu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.
Isključite pećnicu i ostavite da se ohladi.
Masnoća iz unutrašnjosti pećnice će omekšati.
Poprskajte sada pećnicu i staklo s 9% -tnim alkoholnim octom.
Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i onda prebrišite pećnicu.
Ako vaša pećnica nije bila u totalno zapuštenom stanju, trebalo bi da poslije ovog postupka, sjaji od čistoće.
Ako imate baš očajnu situaciju, učinite sljedeće:
Namočite staklo vodom, pospite ga sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite komad aluminijske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i s njom izribajte staklo.
Aluminijska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina.
Poslije prebrišite vlažnom krpom.
Gotovo je! Niste udisali štetne kemikalije, a vaša pećnica sjaji kao nova!