Jutarnji rituali razlikuju se od osobe do osobe, ali nauka dokazuje da je izbor doručka usko povezan sa težinom tela i metabolizmom
Istraživanja sprovedeno na svetskim klinikama za endokrinologiju i metabolizam dokazuje da osobe koje imaju bogatiji doručak potroše tokom dana duplo više kalorija od onih koji doručak preskaču.
Stručnjaci sa Libek Univerziteta u Nemačkoj ističu da bez obzira na količinu kalorija koje doručak sadrži, stvara se dvostruko veća termogeneza izazvana ishranom u odnosu na isti obrok koji se konzumira za večeru.Istraživanje je sprovedeno na 16 muškaraca koji su jeli niskokaloričan doručak i visokokaloričnu večeru. Na kraju ispitivanja dokazano je da se kalorije koje doručkujemo duplo brže troše neko kalorije koje unesemo za večeru.
Sa druge strane, osobe koje imaju slab doručak, u toku dana imaju povećan apetit i veću želju za slatkišima. Ispitivanja su pokazala da zdrave osobe sa normalnom težinom svakodnevno imaju nutritivno bogat doručak koji im pruža sjajnu energiju za ceo dan.
Ovo ne znači da za doručak treba da jedete velike porcije nezdrave hrane, već da napravite ispravan izbor kvalitetnih namirnica koje će izazavati osećaj sitosti.Zato se za ovaj obrok preporučuju namirnice koje su bogate proteinima, vitaminima, vlaknima i zdravim masnoćama – jaja, mlečni proizvodi, grčki jogurt, žitarice, avokado, oršasti plodovi, zdravi namazi od povrća…
Takođe, dokazano je da bogat doručak poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres,piše Lovesensa