Svakom slasnom obroku povremeno prethode i neki dosadni i dugotrajniji poslovi. Recimo, guljenje kore paradajza prije nego što ga pretvorimo u domaći umak. Ili čišćenje kilograma jagoda od peteljki.
Ili rezanje cijele lubenice na kriške… Donosimo vam neke trikove uz pomoć kojih ćete ove poslove odraditi brže i lakše.
Jagoda: Probušite donji dio jagode slamčicom i provucite je skroz do peteljke koja će u postupku otpasti sama.
Kivi: Odrežite gornji i donji dio, a sredinu izvucite kašikicom.
Banana: Bananu je lakše oguliti “odozdo” nego od peteljke. Uostalom, tako je i majmuni gule…
Lubenica: Prerežite lubenicu poprečno (po širini umjesto po dužini). Narezani kraj stavite na podlogu i nastavite rezati bočno na šnite.
Mini paradajz: Stavite na dasku, stisnite ih s plastičnim poklopcom ili tanjurom,čvrsto držite i samo nožem prerežite napola.
Luk: Prerežite poprečno i ostavite korijen netaknut. Zarežite do korijena horizontalno pa vertikalno i dalje uobičajenim načinom na kockice. Tako se luk neće raspadati kada se približite krajevima.
Karfiol: Očistite ga od listova, prerežite napola i samo izrežite stabljiku van.
Bijeli luk: Ubacite češnjeve koje ste prethodno malo zdrobili rukom u plastičnuposudu, zatvorite i dobro protresite. Kada otvorite posudu, češnjak će biti oguljen.
Narandža: Prerežite ju napola, žlicom izvucite sredinu, tako da onaj bijeli dio ostane unutra, ulijte ulja i zapalite “peteljku”. Dobili ste svijeću. (Ovo vam baš i neće olakšati život, ali će vam kuća mirisati odlično. ;))
Breskva: Ogulite ju tako da ju stavite na 20 sekundi u vruću i na 10 sekundi u ledenu vodu. Kora će ići vrlo lagano nakon toga.
Paradajz: Razrežite križ na dnu, stavite u vruću vodu na 45 pa u ledenu na 10sekundi. Kora samo ide.