Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka jer im je pogodovala kiša. Bere se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ove godine dosta ima i smrčaka.
Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Cijena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suhog daje i više od 100 eura.
To je skupocjena pečurka, pa u Evropi košta i duplo skuplje. Oglasi za otkup su već krenuli na internetu, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.
Kako kaže jedan od redovnih berača sa Zlatara, problem je što cijena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći, piše “Kurir.rs“.