Nježan, prijatan osjećaj koji peškir daje kratkog je vijeka, i vrlo brzo nakon što je kupljen – peškir postaje grub, a stvar ne spašavaju ni omekšivač, ni peglanje…
No, iskusne domaćice znaju kako da sačuvaju mekoću peškira, i reč je o prilično jednostavnom triku… Zapravo dva, s tim što će vam drugi koristiti samo ukoliko imate mašinu za sušenje veša,prenosi Novi.
Peškiri postaju grubi najčešće zbog pogrešnog doziranja praška za veš; kada ga je previše, ostaci praška ostaju na nitima, a ako ga je premalo natalože se ostaci kamenca. Savjet je da peškire prije pranja potopite na pola sata u mješavinu vode i bijelog alkoholnog sirćeta. Nakon toga operite ih na uobičajen način, i radujte se rezultatu koji će vas čekati.
Ako imate mašinu za sušenje veša, mokre peškire dobro istresite, pa ih tek onda ubacite. Uz pomoć toplog vazduha i programa “mucaste” niti frotira će se obnoviti i ponovno omekšati. Trik je da bubanj mašine za sušenje ne bude pun, kako bi niti frotira imali mjesta da se isprave.