Koliko je zdravo ovo voće već svi znaju, ali rijetko su kome poznati svi načini na koje se kora od banane može iskoristiti.
1. Jestiva je
Možda vam nije palo na pamet da je ova debela i masna kora puna hranjivih tvari. Sadrže vitamin B6 i B12, kao i magnezij i željezo. U njoj se mogu pronaći i vlakna i proteini, za Live Science je izjavila nutricionistica Laura Flores. Koru od banane operite te kuhajte 10 minuta kako bi omekšala. Dodajte voćnom soku ako vam nije ukusna kao samostalna poslastica.
2. Omekšat će meso
Drugi put kad pečete pileća prsa, na tavu prije mesa stavite koru od banane, a ono će spriječiti sušenje mesa pa će ostati meko i ukusno.
Ovo su pravi razlozi zašto se posuđe ne smije ispirati prije nego ga stavite u perilicu
3. Polirajte cipele korom od banane
Iako su banane poznate po količini željeza u sebi, taj je mineral glavni sastojak krema za poliranje cipela. Zašto ne iskoristiti ovu prednost? Riješite se viška vlakana s kore banane i unutrašnji dio iskoristite za čišćenje cipela. Kad ste gotovi, cipele obrišite kuhinjskim papirom.
Uz ovih 5 genijalnih ideja više vam neće pasti na pamet da preskočite doručak
4. Odlične su za čišćenje kućnog bilja
Baš kao i sav namještaj, biljke također mogu izgledati ružno ako ih je prekrila prašina. Klizeći nježno korom od banane po listovima bilja, ono će biti čisto i sjajno!
5. Smanjit će osjećaj boli
Studija provedena u magazinu Medical Association of Thailand donosi vijest kako kora banane ima protuupalna svojstva. To znači da ćete prislanjanjem kore banane na ugriz komarca, osip ili crvenilo olakšati simptome.
Sigurno je jedno, ovako neobični trikovi mogu poslužiti svrsi u trenutcima kad nemamo drugog izbora.
Ako želite biti sretni, jedite banane
Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa