Kako oni kažu, prelijevanje kipućom vodom je samo “mit”, zbog kojeg vaš čaj nema dobar okus. Prema njima, najbolje bi bilo pričekati da se voda ohladi na otprilike 80 stupnjeva.
Raspravu o tome je izazvao Martin Isark, profesionalni kušač hrane i pića, koji tvrdi da je dodavanje kipuće vode danas suvišno te da je u prošlosti bilo nužno kako biste se uvjerili da je voda sigurna za piće, piše Daily Mail.
“Prevruća voda ubit će poželjne arome čaja, a ostat će vam jak okus suhih, adstringentnih tanina. Prekuhavanjem vode i predugim držanjem vrećica u takvoj vodi postići ćete to da vaš čaj nema ništa bolji okus od vode od kupusa”, smatra stručnjak.
S njim se slaže i čovjek kojeg mnogi nazivaju majstorom čaja, Edward Eisler, osnivač kompanije Jing Tea, koji kaže: “Jednostavno nije istina da vam treba kipuća voda da biste napravili šalicu čaja. Mnogi čajevi imaju bolji okus ako se rade s hladnijom vodom.”