Međutim, kako da znate da na visokim teperaturama niste “ubili” sve hranljive materije u ovoj namirnici? Kao i kod većine, postoji tanka linija između termičke obrade koja je dovoljno duga da se unište štetni organizmi, ali ne i preduga da se oštete hranljive materije.
Ako ih previše držite na vatri, najvjerovatno ćete uništiti sve antioksidante u njima, a koji štite telo od štetnih slobodnih radikala. Jedno istraživanje je pokazalo da ključanje, prženje ili kuhanje u mikrotalasnoj u velikoj mjeri umanjuju količinu antioksidanata u jajima.
O tome koliko dugo je najzdravije kuhati jaja i dalje se vodi polemika, ali vreme koje je najviše spominje kao optimalno jeste 10 minuta. Temperatura treba da bude između 60 i 70 stepeni Celzijusovih. To je dovoljno da se unište potencijalno štetne materije, ali ne i pretherano dugo da se jaja osiromaše važnim nutrijentima,piše Mondo.
Postoji još nešto o čemu se rijetko vodi računa, a takođe je ključno za zdravstvene benefite jaja – temperatura na kojoj se čuvaju. Optimalno je čuvati ih na 7 stepeni Celuzijovih. Na taj način se neće pokvariti, niti će se zamrznuti korisni sastojci i tako izgubiti svoja hranljiva svojstva.