Koliko je pomagala da se ljudi osjećaju bolje potvrđuje i to što su je često pominjali u mitovima i legendama. Iako joj je potrebno dosta sunca i viša temperatura, te najviše raste duž Mediterana, ima je i kod nas. Kako nas smokva liječi?
1. Jača imuni sistem. Prebogata je vitaminima i mineralima, posebno gvožđem, dobrim za krvnu sliku, kalijumom i kalcijumom, važnim za tijelo, ali i selenom, cinkom, magnezijumom. Unošenje magnezijuma u organizam preporučuje se onima sklonim glavoboljama.
2. Štiti srce i krvne sudove, ali i snižava holesterol, pomaže onima koji imaju lošu cirkulaciju a odlična je i u preventivi.
3. Blistav ten raduje svakog. Kažu da ko jede smokve ima manje bora, a smokve se koriste i za pravljenje preparata za smirivanje akni, pa su čest sastojak preparata za njegu lica.
4. Odlična za varenje. Ko ima takve probleme zna da je preporuka konzumirati smokve, svježe ili suhe, jer su bogate biljnim vlaknima, da bi se regulisala probava i smanjila nadutost stomaka izazvana nepravilnim režimom ishrane. Kako riješavaju probleme sa stomakom, tako su dobre i pri dijetama za gubljenje kilograma, jer pored vlakana stvaraju i brzo osjećaj sitosti.
5. Energetska bomba. Kada ste umorni, kada trenirate ili naporno fizički radite, smokva će vam brzo podići nivo energije, i to će vas držati duži vremenski period. prenosi “Hayat“.
6. Za živce odlična. Posebno zbog kompleksa B vitamina, minerala koje sadrži ali i znatne količine prirodnog šećera, smokva se preporučuje kao voćni dezert ili slatkiš svima koji imaju problema sa nervnim sistemom, dakle onima koji pate od depresije, ne mogu da spavaju, teško se koncentrišu, imaju probleme sa pamćenjem, nervozni su i neraspoloženi, često i bezrazložno umorni.
7. Antistres voćka. Smokva je odlična i protiv stresa. Plod sadrži elemente koji se u stresnom stanju brzo i lako troše u našem tijelu, smanjuju i prave disbalans u organizmu, koji opet donosi druge promjene i probleme. Možemo reći da je smokva kočnica kada se stres pojavi, kako ne bi došlo do posljedica po naše tijelo i dušu.
Kaloričnost. Različiti su podaci koliko je kalorična, od 40 do 75 kalorija na 100 grama ploda, što svakako zavisi i od njene slatkoće. Suhe smokve, koje sadrže više magnezijuma i kalcijuma od svježih, imaju i 4 do 5 puta više kalorija, pa ih treba pažljivije konzumirati.