Ovo su znakovi koji otkrivaju da konzumirate previše soli:
1. Stalno ste žedni
Kad koncentracija soli u krvi počne rasti (zahvaljujući povećanju topivih tvari poput natrija), mozak i bubrezi počinju raditi na uspostavljanju ravnoteže.
Na primjer, može se aktivirati antidiuretski hormon tako da tijelo zadržava tekućinu koja pomaže u razrjeđivanju natrija. Prema studiji Current Biology iz prosinca 2016., neuronski signali mogu se aktivirati i za poticanje osjećaja žeđi. Možda ćete početi osjećati fizičke simptome kao što su suha usta i suha koža, kaže za Livestrong Tracy Lockwood Beckerman, dijetetičarka i autorica knjige The Better Period Food Solution. Tako vam tijelo govori da morate unositi tekućinu kako biste rehidrirali stanice.
2. Osjećate se naduto
“Što više natrija unesete, više vode ćete zadržavati”, kaže Kate Patton, dijetetičarka u Centru za ljudsku prehranu klinike Cleveland.
Iako se čini suludim piti više vode kad se osjećate naduto, to zapravo može poništiti učinke prevelike konzumacije soli. Konzumacijom odgovarajuće tekućine sve se, uključujući i višak natrija, može isprati iz sustava.
“Da biste se borili protiv osjećaja nadutosti, pijte puno vode, prošećite nakon obroka ili popijte čaj s limunom”, preporučuje Beckerman.
3. Domaća hrana ima blag i bljutav okus
Natrij koji se nalazi u prerađenoj i pakiranoj hrani čini većinu naše potrošnje natrija.
Zapravo je utvrđeno da ljudi koji su jeli veće količine prerađene hrane imaju znatno veću vjerojatnost visokog krvnog tlaka, prema velikoj studiji iz prosinca 2016. objavljenoj u American Journal of Hypertension.
“Cjelovite namirnice poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i sirovih orašastih plodova i sjemenki prirodno imaju malo natrija”, kaže Patton.
Ipak, onima koji su naviknuli jesti prerađenu hranu takve namirnice bi mogle imati bljutav i (pre)blag okus jer su njihovi okusni pupoljci naviknuti na veće razine soli.
4. Vaš krvni tlak raste
Sol nije jedina stvar koja može utjecati na krvni tlak, prema Harvard Health Publishingu. Na krvni tlak također utječu genetika, stres, težina, unos alkohola i razina tjelesne aktivnosti. Ali dugotrajna konzumacija hrane s visokim udjelom natrija može igrati veliku ulogu. prenosi “Index“.
Idealan unos soli podrazumijeva oko 1500 miligrama natrija dnevno, posebno za one koji imaju visok krvni tlak, navodi AHA.