Prema nutricionistkinji Mariji Mališevoj, poslije 30. godine ljudi bi trebalo da se odreknu niza namirnica, ako žele da sačuvaju zdravlje
Ona je podsjetila da se poslije 30-35 godina metabolizam usporava, a proizvodnja kolagena smanjuje. To je doba u kojem raste rizik od nastanka čira na želucu, hipertenzije, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.
Zbog toga treba dobro razmisliti o ishrani, kaže specijalista. Prije svega, preporuka je da se izbaci prženje kao način pripreme i napominje da je svako jelo, bilo da je riječ o povrću ili mesu, a koje je pripremljeno na ovaj način štetno.
Takođe treba izbjegavati mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti, a koji su posebno popularni kod osoba koje su na nekom dijetalnom režimu. Činjenica je da je mast u njima zamenjena velikom količinom šećera, zaslađivača i raznih štetnih aditiva, pa su tako na kraju još štetnije.
Posebno se štetnim smatraju gazirani sokovi, upozorava nutricionista. Bolesti koje se dovede u vezu sa njima su kardiovaskularne, dijabetes, osteoporoza, Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Takođe, nakon 30 godina, nutricionista preporučuje da se uzdržite od čipsa i hrane koja sadrži natrijum, posebno kobasica i prerađenih mesnih proizvoda uopšte.