Nutricionisti ih preporučuju jer su bogate proteinima, vitaminima A, B, E i D, kao i mineralima kalcijumom, kalijumom, bakrom, cinkom, gvožđem i manganom.
Pored toga, čia je odličan izvor vlakana koje drže sitost i poboljšavaju probavu.
Primjera radi, čia sjemenke imaju 8 puta više omege-3 od lososa, 6 puta više kalcijuma od mlijeka, 3 puta više gvožđa od spinata, 15 puta više magnezijuma od brokolija i 6 puta više bjelančevina od pasulja.
Takođe, čia sjemenke su lakše za upotrebu od lana. Jer, dok bi lan trebalo najprije samljeti, pa tek onda konzumirati, čia semenke možete da jedete u izvornom obliku, bez ikakve prethodne mehaničke ili termičke obrade.
Kako čia sjemenke djeluju na zdravlje?
Daju više energije, snižavaju loš holesterol i trigliceride, potpomažu probavu, sprečavaju nagli skok glukoze u krvi, podižu vrijednosti dobrog holesterola…
Štite probavu i čiste crijeva
Dvije supene kašike čia sjemenki sadrže 11 grama vlakana, odnosno trećinu preporučene dnevne doze vlakana za odrasle.
Ukoliko ih dodate u jogurt ili sok, pospješićete probavu. Ovo se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa opstipacijom.
Naime, vlakna iz čia sjemenki omogućava olakšano čišćenje crijeva i poboljšava apsorpciju hrane.
Čuvaju zdravlje zglobova i kostiju
Čia semenke pune su omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje kostiju i zglobova. Ukoliko ih konzumirate redovno, možete da sprečite pojavu osteoporoze koja se kod žena najčešće javlja kao pratilac menopauze.
Poboljšavaju san
Čia sjemenke bogate su triptofanom, aminokiselinom koja poboljšava san, pomaže u regulisanju apetita i pozitivno utiče na raspoloženje.
Potpomažu mršavljenje
Visok nivo vlakana i proteina razlozi su zbog kojih nutricionisti preporučuju konzumiranje čia semenki osobama koje žele da izgube višak kilograma, kao i onima koji pate od pojačanog apetita.
Čia semenke ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, imaju nizak glikemijski indeks i daju dugotrajan osjećaj sitosti. Supena kašika čia semenki upija 12 puta veću količinu tečnosti; otud je jasno zašto su čia sjemenke izvanredne u restriktivnim dijetama koje ne narušavaju zdravlje. prenose 2Nezavisne“.
S obzirom na to da su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u bilo koji obrok – odlično će se uklopiti, bez uticaja na aromu jela.
Čia sjemenke koriste se kao zamjena za jaja u receptima za hljeb i kolače, a odlične su i za zgušnjavanje supa i čorbi.
Kako da koristite čia sjemenke za mršavljenje?
Potopite dvije kašike čia sjemenki u 200 mililitara jogurta i ostavite da odstoji bar 10 minuta. Po želji, u jogurt možete da dodate svježe sezonsko voće, malo cimeta, kašiku meda, kašiku suvog grožđa i dvije kašike ovsenih pahuljica.
Poslije ovakvog doručka bićete siti barem četiri sata, a osećaj lakoće u stomaku inspirisaće vas da ovaj doručak pripremate svakog jutra.