Glavna prednost ovog ljutog začina jeste što sadrži veliku količinu zdravih supstanci kao što je kapsaicin. Oni koji su pristalice prirodnog liječenja kažu da ovaj čaj kada mu se dodaju svjež limun i med stimuliše probavni sistem, štiti od prehlada i kardiovaskularnih bolesti, ali i pomaže gubitak kilograma prenosi “Novi“.
Sjeme kajenskog bibera
Jedan od najpopularnijih začina u azijskoj kuhinji je kajenski biber. U poređenju sa crnom ili crvenom paprikom, kod nas se ne koristi tako često. Kajenski biber ima varljivo blagu aromu i ukus koji vari. Nije tako teško uzgajati ovu kulturu na svojoj lokaciji, samo treba da se pridržavate osnovnih suptilnosti uzgajanja ove biljke.
Istraživanja pokazuju da se kapsaicin bori protiv upala i sagorjeva masnoće, a evo kod kojih stanja još pomaže:
poboljšava krvni pritisak i cirkulaciju
štiti od srčanih tegoba
ima analgetički efekat
ublažava simptome kašlja i prehlade i upale grla
daje energiju
pospešuje rast kose
čisti organizam
Kako napraviti čaj od kajenskog bibera?
Sipajte 1/4 kašičice mlevenog kajenskog bibera u šolju sa ključalom vodom. Miješajte da se biber otopi. Iscjedite sok pola limuna i zasladite kašikom meda. Pokrijte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Da biste pojačali efekat ovog čaja, dodajte sastojke koji imaju protivupalna svojstva poput đumbira i kurkume. Ovaj čaj je najbolje piti polako.