Iako je istina da vitamin A utiče na zdravlje očiju, važno je napomenuti da je korist specifična za smanjenje rizika od noćnog sljepila (teškoće sa gledanjem u uslovima slabije osvijetljenosti) i određenih bolesti oka – kaže dijetetičarka Lauren Manaker.
Iako vam grickanje jedne ili dvije mrkve neće trenutno dati “oči sokolove” kombinacija hranljivih sastojaka iz ovog povrća, svakako utiče na opšte zdravlje očiju.
Lutein može pomoći u smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije”, dodala je
Vitamin A međutim, osim toga što je dobar za očuvanje vida, ima uticaj i na prevenciju kancera.
Mrkva je bogata vitaminom A, antioksidansom – beta karotenom. Antioksidansi štite naše tijelo od slobodnih radikala i mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti, uključujući određene vrste karcinoma – objasnio je Eddie Reeds, urednik portala healthadvice.com (Zdravstveni savjeti). prenosi “Hayat”
Konkretno, mrkva je proučavana zbog svog efekta, između ostalog, i na rak dojke, debelog crijeva i prostate.
Jedna analiza iz 2018. godine otkrila je da je veći unos mrkve povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke, dok je studija iz 2020. godine, u kojoj je učestvovalo preko 57.000 ljudi, ukazala da može zaštititi od raka debelog crijeva.
Prema Američkom institutu za istraživanje raka, postoje “ubjedljivi” dokazi da kombinovanje povrća bez skroba (poput mrkve) sa voćem smanjuje rizik od raka digestivnog trakta.