Pileći bataci idealni su za pripremu brzinskog jela. Potrebno ih je samo premazati aromatičnim preljevom, dodati im hrskavu koricu od prezle i začinskog bilja, pa ih ubaciti u rernu.
Pileće batake možete poslužiti uz rižu s povrćem, samo dinstano povrće, tjesteninu ili neki drugi prilog po želji.
Potrebno vam je:
Deset pilećih bataka, dvije šoljice prezle, četiri kašičice peršuna, dvije kašičice slatke crvene paprike, dvije kašičice bijelog luka u granulama, kašičica sušenog origana, dvije kašičice soli,
tri kašičice senfa, 200 g maslaca, biber
Priprema:
Rernu zagrijte na 200 stepeni.
Maslacem premažite posudu u kojoj ćete peći batake, a zatim u posebnoj posudi pomiješajte prezlu, sitno ribani parmezan, sitno sjeckani peršun, origano, slatku papriku i bijeli luk u granulama.
Dodajte so i biberr, pa sve dobro promiješajte.
U posudi otopite maslac, dodajte mu senf i sve dobro promiješajte.
Batake premažite mješavinom senfa i maslaca, a zatim ih uvaljajte u mješavinu s prezlom.
Posložite batake u posudu za pečenje.
Pecite oko sat vremena ili dok ne poprime zlatnu boju. prneosi 2Hayat“