Držite se 10:1 pravila
Jednostavno je , na svakih 10 grama ugljikohidarata kruh bi trebao sadržavati gram vlakana.
Hljeb od cjelovitih žitarica
Ako popis sastojaka započinje šećerom, fruktozom, kukuruznim škrobom, bijelim ili pšeničnim brašnom vrlo je vjerovatno da se radi o hljebu koji sadrži jednostavne ugljikohidrate i trebalo bi ga izbjegavati. prenosi “Novi“.
Ako niste sigurni je li hljeb od cjelovitih žitarica, prvi na popisu sastojaka trebale bi biti te žitarice.
Birajte organsku pšenicu
Pšenica se jako promjenila u posljednjih 50 godina, trebali bi izabrati onaj hljeb koji je bogatiji antioksidansima.
Kupujte fermentirani hljeb
Hljeb od fermentiranog, kiselog tijesta prepun je zdravih bakterija koje pomažu pri regulaciji fukncioniranja probavnog sistema.
Jedite ga sa zdravim mastima
Svoj omiljeni hljeb slobodno jedite sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, gheea i maslaca. Ne samo da ćete sporije jesti jer morate umakati, već će vam biti i ukusnije.
Birajte taminiji hljeb
Što je tamnije brašno od kojeg je napravljen hljeb, to je više bogat antioksidanisma.
Hljeb sa sjemenkama
Hljeb sa sjemenkama prepun je nutritivnih sastojaka, koje u običnom hljebu nećete dobiti, piše Eat this.