Svaštara

ISTRAŽIVANJE TVRDI DA JE OVAJ NUTRIJENT POTREBAN ZA DUG ŽIVOT

Svi bi željeli živjeti što duže i kvalitetnije, a danas nam je dostupno puno informacija i savjeta za postizanje takvih ciljeva. Jedan od tih je nedavno istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition koje je izdvojilo nutrijent od ključne važnosti za dug život.

Djevojka - Blogspot.com

Radi se o omega-3 masnim kiselinama. One su vrsta esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne sintetizira, već se unose prehranom. Potrebne su našem tijelu za izvršavanje brojnih važnih funkcija, kao kontroliranje zgrušavanja krvi i proizvodnja staničnih membrana u našem mozgu.

Također djeluju tako da sprječavaju upalne procese, smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzheimerove bolesti i demencije. Postoji pet najboljih izvora ovog vrijednog nutrijenta.

Masna riba – riba koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama su inćun, haringa, pastrva, skuša, losos, srdela i tuna.

Soja – proizvodi od soje sve su rašireniji zbog sve veće zastupljenosti vegana u populaciji. Jedan od najpopularnijih proizvoda od soje je tofu.

Sjemenke – najbolji izbor su sezamove sjemenke, mljevene lanene sjemenke i chia sjemenke.

Ulja – najbolja ulja su repičino ulje i laneno ulje.

Orašidi – orasi, pekan orasi i lješnjaci sadrže velike količine omega-3, a nakon njih tu su i bademi i indijski oraščići. prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh