Ova izuzetno zdrava namirnica pekla se i prodavala na rimskim ulicama tokom 16. stoljeća, a danas je neizostavna jesenska delikatesa svake kuhinje.
Kako ih odabrati?
Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo.
Kestene valja čuvati na hladnom do dvije sedmice, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi jer će brzo razviti plijesan i pokvariti se.
Kako ispeći kestene?
Naši stari pekli su ga na vatri, no danas se zbog ubrzanog načina života češće odlučujemo peći ga u pećnici. Prvo što trebate je uzeti oštar nož ili skalpel u ruke i zarezati ih. Nakon toga, stavite ih u hladnu vodu, a zatim u pećnicu na 200 stupnjeva.