Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krompire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.
Koliko traje krompir?
Rok trajanja krompira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci.
Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krompir može izdržati nekoliko sedmica.
Najbolji način skladištenja krompira
Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krompir:
Birajte dobar krompir. “Skladištenje krompira počinje u supermarketu”, kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krompir u Idahu. Potražite krompir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
Neka bude suh. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krompire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih “pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje”, piše 24sata.
Stavite ih u košaru ili vrećicu. Još jedna tajna za očuvanje svježine krompira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krompira u ‘dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih’. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
Pronađite hladno, tamno mjesto. Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stupnjeva tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje “ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice posuđa. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini”. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u hladnjaku.
Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krompirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krompira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krumpire na dno.
Ne stavljajte krompir u hladnjak
Čuvanje krompira u hladnjaku nije nikako dopušteno.
“Kada se krompir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krompir slađeg okusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuhanju”, kaže Muir.
Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krompira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za hladnjak.
Pretvorba škroba u šećer je također razlog zašto se sirovi krompir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili nasjeckajte i blanširajte prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Prije zamrzavanja pustite krompir da se potpuno ocijedi i upotrijebite ga u roku od nekoliko mjeseci, prenosi 24sata.