Sastojci:
360 g brašna
140 g griza
2 bjelanca
1 vanilin šećer
2 čaše čvrstog jogurta (360 g)
ekstrakt vanile
100 ml ulja
1 prašak za pecivo
Za sirup:
800 g šećera
500 ml vode
limun
1 vanilin šećer
70 ml ulja za prženja
Priprema:
Najbolje je da sirup pripremite dan ranije, ako ne stignete možete i taj dan. Prokuvajte vodu i šećer i nakon što provri dodajte limun i vanilin šećer pa kuvajte još 10 minuta.
U posudu stavite jogurt, bjelanca, ulje, vanilin šećer i ekstrakt vanile pa pomiješajte.
Dodajte griz pa promiješajte i zatim brašno i prašak za pecivo.
Stavite testo u špric pa ga stavljajte u vrelo ulje.
Pržite tulumbe dok ne dobiju boju uz preprestano miješanje kada isplivaju na površinu, pa ih vadite kašikom sa rupama i stavljajte u sirup.
Kada upiju izvadite ih u posudu i prelijte ostatkom sirupa ukoliko ga ima pa služite. prenosi “Novi“.