Ruska nutricionistkinja Ljudmila Denisenko otkrila je tri namirnice koje čina čuda kada glava zaboli. Riječ je o “običnoj” vodi, krompiru, bademima, ali i nekim skemenkama.
Po njoj, jedan od najjednostavnijih lijekova za glavobolju je “čista”, negazirana voda:
“Prvo, voda je prvi lijek za mamurluk, a drugo, hronična dehidracija može da izazove razne bolove, uključujući i glavobolju. Zato, ako niste počeli da pijete 1,5-2 litra vode svaki dan, onda je Nova godina odlično vrijeme za započnite ovu zdravu naviku.”
Nutricionistkinja je napomenula i da hronična dehidracija dovodi, između ostalog, do kolitisa i pratećeg zatvora, migrene i bolova u donjem delu leđa. Osim toga, dr Ljudmila savetuje za glavobolju da se jedu pečeni krompiri sa korom, semenke bundeve i bademi. Od pomoći je i masna riba, poput haringe, skuše i sardina:
“Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi su antiinflamatorne i zato pomažu u smanjenju učestalosti i težine napada hronične glavobolje”, kaže.
Nutricionistkinja je takođe savetovala onima koji pate od glavobolje da piju čaj od đumbira, koji ima antiinflamatorna i antihistaminska svojstva, kao i da jelima dodaju kajenski biber. prneosi “Novi“.