Donosimo vam listu grešaka koje najčešće radimo kod kuhanja graha.
1. Predugo ili prekratko vrijeme kuhanja
Kuhanje graha je prava mala gastro “nauka” jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve zavisi od vrste graha (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac… )i o tome da li je u pitanju mladi ili suhi grah.
Suhi grah može da se kuha jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li ste ga dovoljno potapali. Kuhajte ga dok nije mekan jer niko ne želi da jede tvrdi sirovi grah.
Mladi grah se kuha kratko, 30-ak minuta. Isto važi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obe vrste graha redovno provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.
2. Nedovoljno dugo potapanje suhog graha
Staro pravilo kaže da on mora da se potopi minimum 8 sati. Najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći, a nekada su ga ljudi potapali i do 24 sata. Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo potapanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka.
Za brzo potapanje na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate da pustite da provri i ključa 3 minuta. Zatim grah sklonite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimum sat vremena.
3. Nedovoljno povrća
Upravo ono daje varivu preko potrebnu slatkoću i bogatstvo ukusa. Zato ne škrtarite na crnom luku, bijelom luku, mrkvi, peršunu i celeru.
4. Previše suhog mesa
Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu ukus dima i “ubit će” slatkoću koju daje povrće.
5. Pretjerivanje sa začinima
To se prije svega odnosi na so, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da suho meso i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni grah od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju. prenosi “Hayat“.