Ove masne naslage, uklanjaju se isključivo izbalansiranom i pravilnom ishranom, a jedna voćka koju možete koliko sutra da uvrstite na svoj meni, predstavlja najvećeg neprijatelja masnoće.
Jedan od najefikasnijih sagorjevača masnoće, jeste grejpfrut. U prilog tome da koristite ovo voće u toku dijete, ide i nedavno istraživanje japanskih stručnjaka.
Rezultati sprovedenog istraživanja, pokazali su da čak i oni koji nisu na dijeti, a grejpfrut konzumiraju svakodnevno, gube suvišne kilograme.
Osobe koje su pojele polovinu grejpfruta uz svaki obrok u toku dana, izgubile su u prosjeku 1,65 kg za mjesec dana, dok su oni koji su tri puta dnevno popili čašu soka od grejpa izgubili 1,5 kg.
Dokazano je i da postoji fiziološka veza između grejpfruta i nivoa insulina, jer različita svojstva ovog voća smanjuju količinu insulina u organizmu.
Sok od grejpfruta, bogat je vlaknima koja podstiču varenje i dobra su za cjelokupan organizam. Vitamin C, kojim ovaj sok obiluje, igra važnu ulogu u pravilnom razvoju ćelija.
Ljudi koji u svoj organizam unose dovoljnu količinu ovog vitamina, brže sagorjevaju masnoću tokom treninga, jer ovaj vitamin predstavlja odličnog borca protiv njih.
Grejpfrut je odličan i za detoksikaciju organizmajer efikasno čisti srevni trakt od nagomilanih štetnih materija koje su unijete hranom.
Ovo voće je odlično i za jetru.
Jetra je moćan organ. Obavlja niz osnovnih zadataka, od proizvodnje proteina, holesterola i žuči do skladištenja vitamina, minerala, pa čak i ugljenih hidrata.
Također, razbija toksine poput alkohola, lekova i prirodnih nusproizvoda metabolizma. Održavanje jetre u dobroj formi važno je za očuvanje zdravlja.
Grejpfrut sadrži antioksidante koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpu su naringenin i naringin. Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da obje štite jetru od povreda. Zaštitni efekti grejpa su poznati na dva načina – pomažući u smanjenju upale i zaštiti ćelija prneosi “Hayat“.
Pored njega, za jetru su dobre i:
Kafa
Kafa je jedno od najboljih pića koja možete piti za unapređenje zdravlja jetre. Studije su pokazale da ispijanje kafe štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema sa ovim organom. Na primjer, studije su više puta pokazale da ispijanje kafe pomaže u smanjenju rizika od ciroze ili trajnog oštećenja jetre kod ljudi sa hroničnom bolesti jetre
Čaj
Smatra se da je čaj koristan za zdravlje, ali dokazi su pokazali da može imati posebne koristi za jetru. Jedna japanska studija otkrila je da je ispijanje 10 šoljica zelenog čaja dnevno povezano sa poboljšanjem krvnih markera zdravlja jetre. Manja studija na ljudima sa bezalkoholnom masnom bolešću jetre otkrila je da je pijenje zelenog čaja sa visokim sadržajem antioksidanata tokom 12 sedmica poboljšalo nivo enzima jetre, a također može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i masnih naslaga u jetri.
Grožđe
Grožđe, posebno crveno i ljubičasto grožđe, sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja. Najpoznatiji je resveratrol, koji ima brojne zdravstvene prednosti. Mnoge studije na životinjama pokazale su da grožđe i sok od grožđa mogu koristiti jetri. Studije su otkrile da one mogu imati različite koristi, uključujući smanjenje upale, sprečavanje oštećenja i povećanje nivoa antioksidanata.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se smatra zdravom masnoćom zbog mnogih zdravstvenih koristi, uključujući pozitivne efekte na srce i metabolizam. Međutim, on također ima pozitivne efekte na jetru. Jedno malo istraživanje na 11 osoba sa NAFLD -om pokazalo je da konzumiranje jedne kašičice (6,5 ml) maslinovog ulja dnevno poboljšava nivo enzima jetre i masti. Također je povisio nivo proteina povezan sa pozitivnim metaboličkim efektima.