Svaštara

KAKO DA ZNATE DA LI JE JAJE SVJEŽE? URADITE OVAJ JEDNOSTAVAN TEST

Pokvareno jaje se može prepoznati pre svega po mirisu.

Jaje - Blic.rs

Svako ko je u prošlosti razbio pokvareno jaje sigurno je odmah znao da nešto nije u redu s njim. Proizvodi izuzetno neprijatan miris vodonik-sulfida. To je rezultat truležnih procesa koji su se u njemu odvijali. Ovaj miris je toliko intenzivan da se ponekad teško otarasiti stana.

Dobar savjet!

Svaki put kada stavljate jaja u tortu, na primjer, budite posebno oprezni. Nemojte ih lomiti direktno u sve sastojke, već iznad sudopere u posebnu činiju. Kada se ispostavi da je jaje razbijeno, a vi ste ga instinktivno ubacili u ostale sastojke, morat ćete sve da bacite u korpu.

Jaje ima sjajnu i glatku ljusku?

Nemojte se zbuniti! To ne znači da je svježe. Naprotiv. Takvo jaje je možda već pokvareno. Pa kako bi trebalo da izgleda ispravno i jestivo? Ljuska takvog jajeta je obično dosadna i gruba. Osim toga, dobro je i ako je prekriveno, na primjer, smeđim sedimentom ili čak pilećim perjem. To znači da nije oprano. I zahvaljujući tome, s njega nije uklonjen prirodni zaštitni sloj, koji djeluje kao membrana koja štiti jaje od propadanja.

Ako ne osjetite neprijatan miris kada razbijete jaje, ali se žumance i protein razdvoje umjesto da se čvrsto lijepe, to znači jedno – trebalo bi da ih bacite u kantu! Ako ga jedete, nećete se osjećati dobro. prneosi “Hayat“.

Označavanje jaja također govori mnogo o njima. Ako vidite slovo A na njima, to znači da su svježe i neoštećene. Slovo B označava jaja druge klase ili ona koja su rashlađena da bi im se produžio rok trajanja. Slovo C označava one namenjene industrijskoj proizvodnji.

Test u čaši vode

Jedan od najpoznatijih i najpouzdanijih načina da saznate da li je jaje svježe je test sa čašom vode. Umočite jaje u njega i gledajte kako se ponaša. Ako potone, znači da je svježe. Međutim, ako to ipak ispliva na površinu, ne biste trebali sumnjati u to. To je zato što je takvo jaje napunjeno vodonik-sulfidom. To dovodi do toga da pluta po vodi.

Salmonela – uzroci i simptomi

Zapamtite da ako želite da jedete kuhano jaje, morate ga dobro oprati i provjeriti njegovu svježinu. Zašto? Jedenje pokvarenog jajeta može dovesti do trovanja hranom.

Njegovi glavni simptomi su:

oštar bol u stomaku,

dijareja,

mučnina,

groznica,

muko-krvavi iscjedak u stolici.

U takvoj situaciji najvažnije je da pacijent treba da zapamti da redovno hidrira tijelo. Pored toga, možete uzeti, na primjer, aktivni ugalj za ublažavanje neprijatnih simptoma. Kada treba da posjetite doktora? Ako simptomi potraju nakon dva dana. Tada ljekar može odlučiti da uvede antibiotik. Ponekad je neophodna i hospitalizacija. Ovo je posebno tačno kada su pacijenti bebe ili osobe sa oslabljenim imunitetom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh