Špinat
Ovo zeleno lisnato povrće prava je riznica hranjivih tvari. Ima visok sadržaj vitamina A i K, a bogat je vlaknima. Ima mnoge korisne učinke na probavu, srce i opšte zdravlje – neke studije čak sugerišu da pomaže u prevenciji raka.
Mrkva
Osim visokog sadržaja vitamina A, mrkva je bogata i drugim hranjivim tvarima poput kalijuma te vitaminima C i K. Pridonosi zdravlju očiju i boljem imunološkom sistemu.
Prokulice
Zimsko povrće koje je puno hranjivih tvari. Sadrži mnogo antioksidansa koji jačaju imunološki sistem i održavaju zdravlje stanica. Takođe su bogate vlaknima, folatom, magnezijumom, kalijumom te vitaminima A, C i K. prneose “Nezavisne“.
Brokula
Još jedno izuzetno hranjivo povrće nesumnjivo je brokula. Bogata je vitaminima K i C, a ujedno sadrži i puno folata, mangana i kalijuma. Neka istraživanja takođe sugerišu da jedenje brokule sprečava rak.
Bijeli luk
Već su naše bake govorile da je bijeli prirodni antibiotik. Pomaže u jačanju imunološkog sistema, a ujedno povoljno utiče na nivo šećera u krvi, što ga čini izvrsnom hranom i za dijabetičare.
Šparoga
Iskoristite proljeće i idite brati šparoge. Ova ukusna hrana bogata je folatima, selenom, vitaminom K i mnogim antioksidansima. Šparoge su dobre za zdravlje jetre i bubrega, a konzumacija se preporučuje i trudnicama.
Karfiol
Karfiol je bogat vlaknima, folatima te vitaminima C i K. Brine o zdravom tijelu, a ujedno je i čest izbor za sve koji žele skinuti višak kilograma. Hrana je izuzetno raznovrsna i može se koristiti u brojnim jelima.