Svaštara

Napravite halvu, nek’ vam kuća zamiriše

Postoji nekoliko različitih načina i recepata za pravljenje ove poslastice, a ovaj koji vam donismo je najjednostavniji, a miris i ukus halve su neodovljivi.

Halva - Bosanskiluhar.ba

Recept:

Maslac ili ulje zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.

U drugoj posudi napraviti zaljev od vode i šećera. Vrućim zaljevom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.

Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjiru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.

Porebni sastojci su maslac (ulje), brašno, voda i šećer. Potrebne količine zavise od od toga koliko halve želite napraviti, a uobičajeno je da svi sastojci imaju jednaku mjeru. prneosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh