Svaštara

Povrće nemojte podgrijavati, ali ako morate – evo kako to učiniti

Povrće se može pripremati na mnogo načina, primjerice kuhati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. No podgrijavanje povrća je drugi par rukava i s tim treba biti oprezan.

Povrće - 123RF

Povrće možete podgrijati, ali pazite da ga ne zagrijavate previše. Naime, zagrijavanje povrća poput špinata, mrkve, repe ili celera može visoke nitrate u njima pretvoriti u toksine i uzrokovati više štete nego koristi. No ipak postoji nekoliko načina kako sigurno podgrijati povrće, ali ako je moguće, pokušajte to ne činiti.

Pečeno povrće

Najbolji način za ponovno zagrijavanje pečenog povrća je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na štednjaku. Ako koristite pećnicu, poredajte povrće na pleh prekriven papirom za pečenje. Raširite povrće tako da ono zadrži svoje začine i sokove. Prelijte povrće s malo maslinovog ulja da ostane vlažno i pecite ga oko četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C. Ako za podgrijavanje povrća koristite štednjak, postupak je sličan. Pečeno povrće stavite u tavu s neprianjajućim dnom i zagrijte na malo maslinovog ulja. Zagrijte povrće na srednjoj vatri kako ulje ne bi opeklo povrće. Možete dodati malo maslaca kako bi dobili bogatiji okus. Kada povrće počne cvrčati maknite ga s vatre i možete ga poslužiti. prneosi Byka

Povrće kuhano na pari
Povrće kuhano na pari možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici za razliku od pečenog. Samo pazite da ne idete na temperaturu veću od 75°C.

Zamotajte povrće kuhano na pari u foliju kako hranjive tvari ne bi isparile, jednako kao i sok iz povrće. Povrće kuhano na pari brzo se zagrijava, stoga nije poželjno korištenje pećnice. Također može lako izgorjeti i na kraju ćete ostati bez ručka.

S druge strane, možete koristiti i štednjak za ponovno zagrijavanje kuhanog povrća. Samo dodajte malo maslinovog ulja, malo soli i papra ako želite i promiješajte dok ga zagrijavate na srednjoj vatri. Važno je protresti ga s vremena na vrijeme da se ne zalijepi za tavu.

Koliko puta možete podgrijati povrće?
Kao što je već rečeno, trebali biste izbjegavati podgrijavanje povrća, posebno određenog poput špinata. Stoga je najbolje samo jednom podgrijati povrće, ako baš morate.

Ako ne koristite sve pripremljeno povrće, jednostavno ponovno zagrijte dio koji koristite uz obrok, a ostatak iskoristite za kasnije. Povrće treba držati u hladnjaku do tri dana. Nemojte ih duže držati jer će početi pljesniviti, piše The Sun.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh