Crvena boja simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja i raspeća na Veliki petak. Prvo jaje, čuvarkuća, obavezno se boji crvenom bojom, dok za ostala sami odlučujete.
Danas postoji puno tehnika farbanja i šaranja vaskršnjih jaja, a većina uključuje veštačke boje. Ipak, ako više volite prirodne varijante, pronašli smo način da dobijete lijepu crvenu boju, a da ne upotrebite ni kap hemije.
Sok od višanja
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine – stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuhajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
Takođe možete koristiti i cveklu
sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nježnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.