Svaštara

STARI HLJEB MOŽE BITI ZDRAV ZA ORGANIZAM

Odstajali hljeb možda nije baš ukusan, ali može biti zdrava opcija.

Za studiju iz 2017. istraživači sa australijskog Royal Melbourn Institute of Technology ispekli su bijeli hljeb i pustili ga da odstoji na različitim temperaturama do nedjelju dana.

Zatim su testirali mljevene uzorke i otkrili da odstajale mrvice imaju viši nivo otpornog skroba od svježeg hljeba.

Kada se crevne bakterije hrane ovim skrobom, rekli su istraživači, one ga pretvaraju u masne kiseline, koje štite od karcinoma crijeva. Ove masne kiseline takođe stimulišu hormone koji govore mozgu da smo siti.

Stručnjaci kažu da je bolje ostaviti hljeb da odstoji u posudi za hljeb nego u frižideru, jer što se više suši, to se sporije metaboliše u crijevima. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh