Svaštara

OSLOBODITE SE GASOVA NA LAK NAČIN: Smanjite nadimanje stomaka prirodnim sredstvima

Ako vas nadima stomak i imate gasove, ovo su najbolji savjeti za vas!

Stomak - Okezone.com

Gasove imaju svi, mada mnogi to nerado priznaju i ova je pojava potpuno normalna. Međutim, prejako nadimanje je veoma neprijatno i može se, najčešće, izbjeći uvođenjem zdravih navika. Ishrana je na prvom mestu, pa se savjetuje da provjerite svoj jelovnik i redukujete količinu povrća kao što su kupus, pasulj, crni luk i karfiol.

Uz povećanu količinu vlakana koje ove namirnice sadrže, gasove može izazvati i laktoza u mliječnim proizvodima, ali i fruktoza u jabukama, kruškama ili lubenici.

I dijetetski proizvodi koji sadrže vještačke zaslađivače izazivaju nadimanje. Pre svega su problematični sorbitol i ksilitol, poznati i pod imenom “šećerni alkoholi”. Generalno se treba uzdržavati od gaziranih pića, jer se i njihovi mehurići šire u stomaku i dovode do gasova.

Hidratacija je jedno od najvažnijih oružja protiv gasova, a najbolje je da pripremite osvježavajući napitak od đumbira koji ublažava upalne procese u crijevima. Nastružite komadić dužine oko dva centimetra, odmerite tri decilitra vode i stavite da prokuha, pa sipajte đumbir i pustite da vri na tihoj vatri pet minuta. Procijedite, dodajte par kapi limuna i polako pijuckajte.

Odličan efekat se postiže i vodom sa nekoliko kapi limuna, gustim sokom od miksanog kivija razređenog sa malo vode ili kašom od dinje koju treba rashladiti radi što boljeg ukusa. prneosi Novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh