Nedavno je devet evropskih nevladinih organizacija analiziralo oko 40 vrsta ambalaže za hranu koja se prodaje u EU. Njih 32 tretirano je PFAS-om.
Naučna zajednica raspravlja o potencijalnoj štetnosti ovih tvari. Evropska agencija za sigurnost hrane ozbiljno shvata rizik. U 10 godina odredila je podnošljivu dozu PFAS-a na 1 700, rekli su istraživači.
U perinatalnom razdoblju može doći do izlaganja majke, a time i do posljedica za potomstvo”, kaže Muriel Mercier-Bonin, istraživačica toksikologije hrane na INRAE.
Imamo slučajeve pojave karcinoma, učinaka na štitnjaču i učinaka koji će smanjiti imunološki sistem”, dodaje Hervé Robert, viši predavač toksikologije hrane na Univerzitetu u Toulouseu. “Čak mislimo da su tokom nedavnih kampanja vakcinacije, učinci istih mogli biti smanjeni zbog izloženosti ovoj vrsti spoja.” prneosi “Hayat“.