Svaštara

ŠEST NAČINA DA PREPOZNATE KVALITETNO MESO! KUPUJETE GA SVAKI DAN, A NISTE NI SVJESNI DA GRIJEŠITE

Potraga za kvalitetnim komadom mesa u prodavnici može biti prava muka.

Meso - Blogspot

Naučite kako da odaberete najbolji komad goveđeg mesa.

Postoje različiti aspekti kvaliteta govedine, a to uključuje boju, mekoću, ukus, sočnost i teksturu – navodi dr Siang Jang, profesor na Institutu za nauku o životinjama u Americi, i dodaje da kupci moraju da znaju određene stvari koje komad mesa čine dobrim, piše Ordinacija.hr.

Svaki komad mesa, nalaže zakon, mora da prođe inspekciju i sve je dobro regulisano kako bi se osigurali kvalitet i bezbijednost mesa. Stručnjaci, međutim, savjetuju kako odabrati najbolji komad mesa.

1. Pazite na boju mesa

Većina stručnjaka se slaže da će svjež i dobar komad govedine imati crvenu boju trešnje, ponekad i s naznakama ljubičaste boje, u zavisnosti od pakovanja. Možda niste znali ali crvena boja mesa dolazi od proteina koji sadrži gvožđe.

Meso koje nije izloženo vazduhu je češće tamnije, skoro ljubičaste boje. Jednom kada se izloži vazduhu, postaje crveno – pojašnjava Mendi Kar, stručnjakinja za meso.

Što je duže meso na vazduhu, to će se ranije boja promijeniti u smeđu, a to se viđa i kada mesu ističe rok trajanja.

Ako se pitate da li je crvena boja mesa ustvari posljedica boje za hranu, stručnjaci imaju odgovor.

Neki komadi mesa se stavljaju u marinadu ili se dodaju ukus i začini u boji, ali boja za meso se ne koristi – navodi Kar.

2. Da li je meso prošarano?

Ustvari se radi o masnom tkivu koje se proteže kroz komad mesa i daje mu izgled mermera. Meso vrhunskog kvaliteta bit će prošarano masnoćama, a odaje i da se radi o komadu punom proteina i zdravih monozasićenih masnih kiselina – navodi nutricionistkinja Melisa Mitri.

3. Provjerite teksturu

Ako prstom pritisnete komad mesa i ono je mekano i gnjecavo, ili ako izgleda kao da se raspada, ne kupujte. Govedina mora biti kompaktna, čvrsta, suha… Ako nije, ili se radi o lošem kvalitetu ili se njom rukovalo na pogrešan način.

4. Morate da razumijete cijenu

Fi Dang, direktor kompanije koja daje savjete vezane za kupovinu, kaže da cijena često jeste indikator kvaliteta, ali ne uvijek. Ponekad cijena, osim toga da je meso vrhunskog kvaliteta, otkriva i da je meso iz organskog uzgoja. Ako želite sami pitajte prodavca o tome kako je meso uzgojeno da biste lakše odabrali.

5. Imajte u vidu za šta koristite govedinu

Erik Klark, čija porodica već dugi niz godina pravi proizvode od mesa, kaže da bi meso trebalo birati i prema tome kako planirate da ga pripremite. Na primjer, za variva i čorbe možete koristiti meso lošijeg kvaliteta, dok je kvalitetnije bolje za pečenje.

5. Pazite šta piše na pakovanju

Kar kaže da morate da pogledate deklaracije i etikete na pakovanju, kao i da li ima rupica koje su dopustile protok vazduha. Nemojte kupovati meso kojem je istekao rok trajanja.

Upravo taj datum koji otkriva do kad se meso mora potrošiti je važan, jer ga treba pojesti prije isteka roka trajanja. Realno se može pojesti i 72 sata nakon isteka, u zavisnosti od proizvoda. Ako niste sigurni u odluku, pitajte prodavca. Dobra vijest za sve ljubitelje mesa je da se danas proizvodi mnogo kvalitetnija govedina nego ranije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh