Lubenica je mnogima ljeti najdraže voće jer je vrlo osvježavajuća. Zbog toga je većini ljudi najlogičnije da je, kako bi duže trajala i bila hladna kad poželimo da je jedemo, čuvamo u frižideru. Međutim, stručnjaci kažu da to zapravo i nije uvijek najbolje mjesto.
Oni savjetuju da lubenicu koja nije sasvim zrela ostavite na sobnoj temperaturi, ali van direktnog sunčevog svjetla jer će tako ona zadržati svoje hranjive materije i ukus, dok će u frižideru brže izgubiti ukus i boju.
U sobi koja je umjerene temperature ili lagano klimatizovana, lubenica će izdržati i do dvije sedmice.
Ako je vaša lubenica već zrela, a nemate vremena da je pojedete, nemojte je sjeći. U tom slučaju stavite cijelu lubenicu u frižider, gdje može ostati svježa još dvije do tri nedelje. Na ovaj način niska temperatura će usporit proces zrenja.
Frižider je dobra opcija i ako je lubenica već isječena, a tada treba staviti komade u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili u plastičnu foliju, kako biste sačuvali teksturu i sočnost, ali i kako bi komadi lubenice upili što manje drugih mirisa iz frižidera.