Jaja imaju široku primjenu u kulinarstvu zbog svoje velike hranljive vrednosti, kao i zbog velikog broja raznovrsnih jela koja se mogu pripemiti od njih.
Veliki sadržaj proteina i holina jaja svrstava u istu kategoriju sa mesom unutar piramide ishrane.
U jajima možemo pronaći skoro sve potrebne sastojke za čovjeka i, zahvaljujući svojoj izdašnosti, ukusu i hranljivosti, zauzimaju veoma važno mjesto u čovjekovoj ishrani.
Bjelančevine jajeta spadaju među najvrijednije bjelačnevine koje možete da unesete u sebe jer su lako svarljive i služe kao standard za mjerenje kvaliteta proteina u hrani.
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta je tačno ona bijela nit koja se vidi između žumanceta i bjelanceta kada razbijete svježe kokošije jaje?
Ova na prvi pogled pomalo neprijatna stvar zove se halaza. To je zapravo pupčana nit koja žumance drži fiskirano u sredini jajeta.
Halaza predstavlja najgušći dio belanceta i ona je, ukoliko je vidljiva golim okom, jedan od sigurnih znakova da je jaje koje ste planirali da iskoristite za obrok svježe, piše whatscookingamerica.
Što je vidljivija halaza, to je jaje svježije, a ukoliko se ne vidi uopšte, možda bi bilo bolje da za konzumaciju iskoristite neko drugo jaje. prenosi novi