Naime, u frižider ne biste trebali stavljati toplu hranu jer bi to povećalo unutrašnju temperaturu i može dovesti do potencijalnih zdravstvenih rizika za ostalu hranu koja se nalazi u frižideru.
U slučaju da u frižider pohranite toplu hranu, kompresor uređaja mora jače raditi kako bi održao unutarnju temperaturu na razini koju želite. U tom slučaju, zrak unutar aparata postaje sve topliji, a zbog konvekcije se toplina kreće od mjesta s višom temperaturom do mjesta s nižom temperaturom.
Osim toga, kada stavljamo vruće stvari u frižider, temperaturna razlika između dva sistema uzrokuje kondenzaciju. Kapljice mogu završiti na stražnjoj stijenci frižiderapa može doći do zamrzavanja hrane koju dodirnu. Kondenzacija također podrazumijeva i vlagu u frižideru, a to nije preporučljivo za čuvanje hrane.
Zbog svih tih procesa toplu hranu nipošto nemojte stavljati u frižider već je najprije pustite da se dobro ohladi, piše Science abc.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama za zaštitu i sigurnost hrane navodi da hranu držite vani najviše dva sata nakon kuhanja, a potom je možete spremiti u frižider.
Ako hranu ostavite više od dva sata na sobnoj temperaturi, može doći do rasta i razvoja bakterija, a to u ekstremnim slučajevima može dovesti do trovanja hranom.