S dolaskom jeseni, pečeno kesetenje zamiriše ulicama, podsjećajući nas na topli dom i ukuse djetinjstva. Osim što ga vežemo za lijepe uspomene, kesten je dar od prirode koji je veoma zdrav i hranljiv. U ishrani se koristi pitomi. Iako je orašasti plod, kesten sadrži malo masti i uglavnom ga čine složeni ugljeni hidrati. To naravno nikamo ne znači da je manje zdrava hrana od, na primjer, oraha ili lešnika.
Izvor vlakana
Samo 10 pečenih kestena obezbjediće vam 17% dnevne doze vlakna koja su neophodna za zdravu probavu.Vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani poput orašastih plodova utiču na snižavanje nivoa LDL (ili „lošeg“) holesterola i doprinose održavanju telesne težine.
Stabilan izvor energije
Pošto sadrži složene ugljene hidrate, naše telo ih polako vari, što mu obezbeđuje stavilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima ne remeti nivo šećera u krvi, tačnije smanjuje potencijalne skokove insulina.
Jača imuni sistem, krvne sudove i kosti
Osim složenih ugljenih hidrata, kesten sadrži vitamin C koji doprinosi jačanju imunološkog sistema, ali i krvnih sudova, formiranju hrskavice, mišića… Štiti ćelije od oksidativnog stresa i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.
Kesten sadrži i bakar, koji ima važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju. Deset pečenih kestena obezbjeđuje 21% preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom. prenosi “Novi“.