Istraživači kažu da svakodnevna konzumacija jabuka, bobičastog voća i čaja može da unaprijedi zdravlje srca.
Stručnjaci su istražili podatke iz 157 nasumičnih kontrolisanih studija i 15 studija o zdravstvenim prednostima flavanola, bioaktivnog jedinjenja koje je dobro za zdravlje srca, prenosi Nypost.
Mnoge prethodne studije su pokazale da ovo jedinjenje pomaže u održavanju blagostanja i sprečavanju bolesti, pa su stručnjaci utvrdili da je to “najjači kandidat” za proučavanje.
Flavanol se takođe nalazi u crvenom vinu i crnoj čokoladi koji takođe mogu da poboljšaju krvni pritisak i holesterol, kao i šećer u krvi.
Pored jabuke koja sadrži oko 15 mg flavanola, korisno je znati da se ovo jedinjenje nalazi i u crnom čaju, kupinama, sušenim brusnicama.
Naučnici kažu da su i crno vino i crna čokolada takođe bogati ovim jedinjenjem ali da visok sadržaj masti i šećera može da nadmaši koristi flavanola.
Lekari kažu da nije pametno uzimati suplemente flavanola kako biste ispunili dnevni unos.
– Daleko je efikasnije unositi dnevnu količinu kroz zdrave namirnice ili piće. Uzimanje suplemenata u visokim dozama može da dovede do stomačnih problema i oštećenja jetre – savetuju ljekari. prenosi hayat